Vijf obstakels bij mobiel werken en hoe u ze oplost

6 februari 2019
mobielwerken-flexMobiel werken wordt vaak beschouwd als de ultieme en meest voordelige manier om de werkdag in te vullen. Dat is het ook, maar dat betekent niet dat er geen obstakels zijn. Er zijn wel degelijk een aantal zaken die van mobiel werken een minder groot succes kunnen maken dan u had gehoopt. Vrees niet, ze zijn eenvoudig op te lossen. Vijf valkuilen en hoe u hiermee omgaat.

Net even de verkeerde devices

Mobiel werken is geen kwestie van het lukraak uitdelen van mobiele devices. Toch gebeurt dat nog steeds maar al te vaak. Daardoor werken medewerkers vaak met devices die helemaal niet bij hun wensen en taken passen. De kansen van digitalisering worden zo amper benut, en het gaat ten koste van de productiviteit. Mobiel werken is echter het meest effectief als medewerkers beschikken over een device dat bij hen past. Door medewerkers te betrekken bij het keuzeproces kunt u snel betere keuzes maken en optimaliseert u eenvoudig hun productiviteit.

Brakke verbindingen met het bedrijfsnetwerk 
Mobiel werken betekent vaak dat er meer devices verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Er ontstaat meer data, en die moet natuurlijk wel op een efficiënte manier worden verwerkt. Dat betekent dat uw netwerk daar wel op moet zijn voorbereid. Wilt u beginnen met mobiel werken? Dan is het erg verstandig specialistisch advies in te winnen over waar uw netwerk aan moet voldoen. Zo komt u straks niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ergonomisch onverantwoorde werkplekken 

Dit probleem zal voor vele mobiele medewerkers herkenbaar zijn; uw thuiswerkplek is eigenlijk helemaal niet zo comfortabel en ergonomisch ingericht als op kantoor. Net niet genoeg ruimte, een bureaustoel die niet in hoogte kan worden versteld… Het zijn zaken waardoor u niet lekker werkt en die een extra fysieke belasting kunnen opleveren. Richt daarom uw werkplek ergonomisch verantwoord in, of werk op een flexplekwerk waar u wel comfortabel kunt werken.

Neiging tot overwerken 

De negen-tot-vijf-werkdag komt bij mobiel werken doorgaans te vervallen. Veel medewerkers hebben daarbij echter het idee dat zij altijd bereikbaar moeten zijn. Af en toe overwerken is natuurlijk niet heel erg, maar maak het niet te bont. Door grip te houden op uw uren voorkomt u burn-outs en blijft u altijd productief. U leeft tenslotte niet om te werken.

Weinig echt contact met uw collega’s 

Het kan algauw gebeuren dat u uw collega’s minder ziet als u veel buiten kantoor werkt. Natuurlijk ‒ u belt, mailt of chat vaak met ze, maar dat is toch anders. Het is daarom slim om af en toe eens bij elkaar te komen om te brainstormen of even bij te praten. Daarmee voorkomt u eenzaamheid en blijft de binding met de organisatie behouden. Dat klinkt misschien wat dramatisch, maar toch mag u dit niet onderschatten.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.