Tips voor het beveiligen van de router

11 mei 2018
office-webDe router neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen veel kantooromgevingen. In de eerste plaats zorgt de router voor toegang tot het internet. Daarnaast worden er steeds meer apparaten aangesloten op de router, bijvoorbeeld als onderdeel van het Internet of Things. De router neemt een belangrijke plek in in het bedrijfsnetwerk, en moet daarom goed beveiligd worden. Gelukkig hoeft sterke beveiliging van de router niet moeilijk te zijn.

Aantal dreigingen groeit 

Een sterke beveiliging van het netwerk is belangrijker dan ooit. Het aantal online dreigingen groeit nog altijd door. Malware vormt daarbij het grootste gevaar voor de dataveiligheid. Uit recent onderzoek van G DATA SecurityLabs bleek dat er in 2017 maar liefst 8,4 miljoen nieuwe typen malware werden ontdekt. Ransomware blijft daarbij voor de grootste gevolgen zorgen. In het tweede kwartaal van 2017 zorgde de WannaCry-malware bijvoorbeeld voor wereldwijde malaise. Bovendien bleek in het derde kwartaal van 2017 dat veel routers gevoelig waren voor aanvallen op het WPA2-beveiligingsprotocol. Daarnaast neemt ook het aantal hacks nog altijd toe.

De gevolgen van slechte beveiliging 
Een slechte beveiliging van de router kan leiden tot gevolgen voor de productiviteit en continuïteit. Deze routers kunnen besmet worden met malware. Malware kan leiden tot datadiefstal of verstoring van systemen. Hetzelfde geldt voor hacks. Bovendien lopen organisaties het risico niet te voldoen aan de richtlijnen van de GDRP. Deze nieuwe data- en privacywetgeving geldt vanaf 25 mei 2018 in de gehele EU. Het niet naleven van deze wetgeving kan leiden tot datalekken, imagoschade en een lager klantvertrouwen. Daar komt nog eens bij dat organisaties te maken kunnen krijgen met zeer hoge boetes.

Tips voor sterke beveiliging 
Het is gelukkig vrij eenvoudig om de router sterk te beveiligen. Allereerst is het verstandig om regelmatig de firmware van de router te updaten. Dit is een soort software die de router aanstuurt. Updates kunnen doorgaans worden gedownload via de routerinstellingen. Ook is het verstandig om de naam van het netwerk en het wachtwoord regelmatig te veranderen. Routers worden vanuit de fabrikant geleverd met standaardgegevens. Het is daarbij belangrijk dat met name het wachtwoord sterk is. Dit maakt het een stuk lastiger om in te breken op de router.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste mobiele oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.