Steeds meer openbare wifi in Nederlandse gemeenten

21 december 2018
man-smartphone-benchNederland digitaliseert steeds verder. 48 Nederlandse gemeenten krijgen binnenkort een EU-subsidie van 15.000 euro om openbare wifi-netwerken aan te leggen. Daardoor wordt de toegang tot gratis publiek internet verruimd. Dat is ook zakelijk interessant, hoewel sterke beveiliging dan wel een belangrijke gebruiksvoorwaarde is.

Aanbod openbare wifi neemt toe  

De subsidies werden door de EU toegekend als onderdeel van het WIFI4EU-initiatief. Van de 67 Nederlandse gemeenten die zich hadden gemeld, gaan er 48 van de subsidie profiteren. Dit zijn gemeenten van verschillende groottes in heel Nederland. Met de subsidie kunnen zij wifi-netwerken aanleggen op openbare plaatsen, zoals pleinen. Ook is een eis dat ze de netwerken minimaal drie jaar in stand moeten houden. Opvallend is dat de meeste grote steden in het overzicht ontbreken. Dat kan te maken hebben met het feit dat veel grote steden al gratis wifi-netwerken in werking hebben.

Hoge wifi- en 4G-dekkingsgraad 

Nederland heeft altijd vooropgelopen op het gebied van (breedband)internet. Nederlanders zijn gewend om op veel plekken over een internetverbinding te kunnen beschikken. Dat komt mede omdat ons land beschikt over een van de hoogste 4G-dekkingsgraden ter wereld. Vrijwel in het gehele land kan van deze supersnelle internetvorm gebruik worden gemaakt. Met de meer uitgebreide wifi-dekking wordt daar nu nog een schepje bovenop gedaan. Het voordeel van een goed openbaar wifi-netwerk is evident: mensen kunnen makkelijker mobiel werken zonder dat ze een 4G-databundel hoeven aan te spreken. Dat scheelt al flink in de kosten. Toch dienen gebruikers ook op hun hoede te zijn.

Mobile Device Management noodzakelijk voor dataveiligheid 

Openbare wifi-netwerken zijn vaak niet beveiligd. Daardoor kunnen kwaadwillenden vrij eenvoudig inbreken op aangesloten devices. Dat kan leiden tot datalekken. Wie zijn medewerkers onbeperkt mobiel wil laten werken, doet er dan ook verstandig aan een Mobile Device Management (MDM)-oplossing te gebruiken. MDM biedt zeer sterke en uitgebreide beveiliging, waardoor de risico’s tot een minimum worden beperkt. Ook het gebruiksgemak is een groot voordeel: dankzij MDM is het mogelijk vanuit één punt devices te configureren, apps te distribueren, licenties te beheren en updates uit te rollen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.