Steeds meer bedrijven slachtoffer van ransomware

15 mei 2019
flexwerkerRansomware blijft een serieus veiligheidsrisico voor bedrijven. In een jaar tijd is de hoeveelheid aanvallen op bedrijven maar liefst vervijfvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van securityspecialist Malwarebytes. De verontrustende cijfers tonen aan dat bedrijven nog altijd veel risico op besmetting lopen. Toch hoeft goede beveiliging hiertegen niet moeilijk te zijn.

Ransomware blijft populair 
De groei van ruim 500 procent kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de nieuwe Troldesh-ransomware, die eerder al veel bedrijven trof. Sinds het laatste kwartaal van 2018 hebben de onderzoekers een stijging gemeten van 195 procent. De rek lijkt er dus nog lang niet uit te zijn. Sterker, ransomware lijkt weer populairder te zijn dan cryptomining, dat even gold als een nieuwe bron van inkomsten onder cybercriminelen. Deze malware, die de rekenkracht van smartphones inzet voor het illegaal minen van cryptocurrency, is nagenoeg verdwenen. Dat komt omdat een van de grootste aanbieders van dit soort malware, CoinHive, er onlangs mee is gestopt.

Schade aan continuïteit 
Ransomware is een van de meest vervelende typen malware waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen. Deze vorm van malware versleutelt bestanden op devices, en maakt deze pas na betaling van losgeld weer toegankelijk. Tot die tijd kunnen bedrijven dus niet volledig productief en bereikbaar zijn, met allerlei schade tot gevolg. Kwaadwillenden richten hun pijlen ook steeds vaker op het bedrijfsleven in plaats van individuele personen. Het kan worden aangenomen dat dit te maken heeft met het feit dat bedrijven kapitaalkrachtiger zijn. Ook gaan bedrijven eerder over tot het betalen van losgeld omdat de data noodzakelijk is voor de continuïteit.

Zo beveiligt zich tegen ransomware 

Sterke beveiliging tegen ransomware hoeft niet moeilijk te zijn. Allereerst is het belangrijk om apps, firmware en software regelmatig te updaten. Updates dichten kwetsbaarheden, waardoor deze niet kunnen worden misbruikt door cybercriminelen. Ook is het verstandig om geen apps uit onofficiële app stores te downloaden. Deze kunnen een verhoogd risico op besmetting met zich meebrengen. Veel ransomware wordt geïnstalleerd via malafide website-pop-ups. Ga in ieder geval nooit tot betalen van losgeld over. U hebt immers nooit de garantie dat bestanden weer toegankelijk worden gemaakt.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.