Smartphonegebruik vergroot aantal verkeersongelukken

28 november 2018
car-phone-dangerHet is een ontwikkeling die steeds meer haar tol eist in het verkeer: het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets en in de auto. Ondanks voorlichtingscampagnes en andere waarschuwingen blijft het smartphonegebruik in het verkeer nog altijd hoog. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van Deloitte. Een levensgevaarlijke trend, die het belang van onbereikbaarheid nog maar eens benadrukt.

Forse stijging verkeersongelukken 
Een groot deel van de autobestuurders en fietsers lijkt zijn smartphone belangrijker te vinden dan de eigen veiligheid. 38 procent van alle autobestuurders geeft aan de smartphone weleens achter het stuur te gebruiken. Onder fietsers ligt dit percentage zelf nog een stuk hoger; 49 procent van hen gebruikt de smartphone tijdens deelname aan het verkeer. De absolute piek treedt op onder fietsers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, van wie maar liefst driekwart met de smartphone bezig is in plaats van de verkeersdrukte. Er zijn geen exacte cijfers over het aantal ongelukken waarbij een smartphone in het spel was, omdat dit niet wordt bijgehouden door verkeershandhaving. Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband van verzekeraars en wegbeheerders, ziet echter dat het aantal ongelukken sinds enige jaren weer stijgt na een jarenlange afname. Zeer waarschijnlijk is dit een gevolg van smartphonegebruik in het verkeer.

Verslaafd aan de smartphone 
De onderzoekers van Deloitte zien dat het gebruik van de smartphone steeds meer verweven wordt in het dagelijks leven, waaronder het verkeer. Bewustwordingscampagnes lijken nog niet het gewenste effect te hebben. Veel Nederlanders maken zich echter wel zorgen om ‘veelvuldig mobiel gebruik’. Het gaat daarbij echter vaak om het smartphonegebruik van de ander; bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de eigen partner te veel met het device bezig is. 62 procent meldt dat de kinderen bovenmatig veel tijd aan hun smartphone spenderen. De smartphone wordt overigens het vaakst gebruikt tijdens werkuren (90 procent), in het ov (88 procent) en tijdens het winkelen (81 procent). Zelfs tijdens vergaderingen (65 procent) en tijdens gesprekken met familie en vrienden (68 procent) kunnen we de smartphone maar niet met rust laten.

Wees af en toe onbereikbaar 
Vanuit de overheid zijn enkele initiatieven gestart om het gebruik van de smartphone in het verkeer aan banden te leggen. Via de MONO-campagne wordt geprobeerd bewustwording te creëren rondom de risico’s. Een straffere maatregel is nieuwe wetgeving die smartphonegebruikers in het verkeer vanaf 2019 bestraft met flinke boetes. Wees mede daarom verstandig en leg uw smartphonegebruik aan banden. Samsung heeft bijvoorbeeld een In Traffic Reply-app, die automatische reacties op berichten stuurt als u achter het stuur zit. Er zijn verder talloze apps waarmee u uw social media tijdelijk kunt blokkeren. Maar de effectiefste tip van allemaal: laat de smartphone gewoon eens in uw broekzak zitten en wees écht onbereikbaar. Dat geeft meer rust, verbetert uw concentratie en waarborgt de veiligheid van uzelf en andere weggebruikers.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.