Nederlands mkb kiest voor digitalisering

11 september 2019
Woman using digital devices at the cafeOp Europees niveau is Nederland een van de meest gedigitaliseerde landen. Dat blijkt uit de index van de digitale economie en maatschappij (DESI) van 2019. Op het gebied van 4G-dekking, internetgebruik en overheidsdiensten scoren we zelfs het hoogst. Een goede zaak; door mee te bewegen met digitalisering kunnen organisaties slimmer werken en zo veel voordeel behalen.

Verschillende redenen om te digitaliseren

Het mkb is in de laatste jaren steeds meer gedigitaliseerd. Anno 2019 is 63 procent van alle zakelijke processen in deze sector gedigitaliseerd. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties op veel verschillende manieren profiteren van digitalisering. 27 procent van de organisaties geeft aan tijd te besparen doordat processen veel sneller worden ingevuld. Voor 23 procent geldt dat het verhogen van de efficiëntie en productiviteit een belangrijke reden is om te digitaliseren. Ook kostenbesparingen en het verbeteren van de klantrelatie spelen mee in de keuze om te digitaliseren. Deze redenen gelden voor respectievelijk 14 en 10 procent van de respondenten.

Hoofdrol voor de cloud
Van alle digitale technologieën is de cloud een van de meest populaire onder zakelijke gebruikers. Sterker, één op de drie organisaties werkt nu al uitsluitend met cloudapplicaties. De reden is simpel: de cloud levert organisaties eigenlijk alleen maar voordeel op. Zo hoeven zij niet langer te betalen voor licenties, of hoge investeringen te doen is kostbare en complexe hardware, zoals servers. Ook het beheer van deze oplossingen wordt hun hierbij uit handen genomen. Daarnaast speelt de mogelijkheid om mobiel te werken mee in de groeiende populariteit. Daarmee zijn cloud-apps perfecte oplossingen voor bedrijven in het mkb. Zij hebben vaak geen eigen IT-afdeling om dit allemaal in eigen beheer te houden. Dankzij de cloud kunnen zij echter toch profiteren van de voordelen, op dezelfde manier als grote bedrijven dat doen.

Databeveiliging hoog op de agenda
Digitalisering verbindt allerlei gegevens met elkaar, zowel binnen als buiten de organisatie. Daardoor wordt security steeds belangrijker. Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de ondernemers momenteel software gebruikt voor het beveiligen van digitale data. Nog eens 32 procent geeft aan in de komende twee jaar gebruik te gaan maken van dit soort oplossingen. De noodzaak voor sterke en up-to-date security is niet alleen een gevolg van de groeiende hoeveelheid data. Het toenemende aantal dreigingen, zoals malware en hacks, en de GDPR zijn eveneens belangrijke factoren om doorlopend kritisch te kijken naar het eigen beveiligingsniveau. Daardoor kan veel ellende worden voorkomen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.