Mobiel werken kan uw kantoorkosten flink verlagen

2 januari 2019
Startup Stock PhotosDe gemiddelde kosten voor vaste werkplekken worden steeds hoger. Dat blijkt uit Europees onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International. In Nederland stegen de kosten het afgelopen jaar met zeven procent, naar 9.086 euro per fte per jaar. Dat is een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van drie procent. Door over te stappen naar mobiel werken kunnen deze kosten echter fors worden teruggedrongen.

Vaste werkplekken steeds duurder 

De grootste oorzaak van de stijging zijn de toenemende kosten op het gebied van ruimte en infrastructuur. Hierbij moet worden gedacht aan zaken als parkeren, schoonmaak en werkplekomgeving. Deze categorie omvat ruim de helft van de totale werkplekkosten, die met negen procent toenamen. Andere factoren die bijdragen aan duurdere werkplekken zijn de invoering van agile werken en verschillende werkplekconcepten ter verbetering van de productiviteit. Dat komt boven op vaste kostenposten zoals water- en stroomverbruik, huur, reiskosten, catering en verwarming.

Mobiel werken werkt kostenverlagend 

Door mobiel werken te stimuleren kan een groot deel van de kosten aanzienlijk worden verlaagd. Er is immers minder behoefte aan vierkante meters. Dat kan al snel leiden tot flinke besparingen, waaronder op huur, ICT, nutsvoorzieningen en catering. Ook de reiskosten zullen een stuk lager worden, omdat er minder noodzaak is naar kantoor te komen. Bovendien levert mobiel werken ook indirect een mooie kostenbesparing op. De werkwijze heeft een bewezen positieve invloed op het werkplezier van medewerkers, waardoor het verzuim daalt en de productiviteit stijgt.

Bespaar met het IoT  
Ook de inzet van het Internet of Things (IoT) kan leiden tot een besparing op de bedrijfskosten. Het IoT laat apparaten met elkaar communiceren door middel van sensoren. Dat biedt mogelijkheden tot het automatiseren van bedrijfsprocessen. Een voorbeeld daarvan is kantoorverlichting. Deze kan automatisch worden uitgeschakeld wanneer de bezetting op de vloer laag is. Een ander populair voorbeeld is de slimme thermostaat. Deze kan worden ingesteld op basis van persoonlijke voorkeur, werktijden en bezetting. Een lagere energierekening is daarmee al snel een feit. Er verschijnen steeds meer IoT-toepassingen die de kantooromgeving efficiënter inrichten. De slimme ondernemer kan hier algauw veel zakelijk voordeel uit halen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.