Malware wordt steeds diverser

31 juli 2019
woman-laptop-couchDe hoeveelheid malware is in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw fors gestegen. Cybercriminelen zetten bovendien steeds geavanceerdere aanvalstechnieken in. Dat blijkt uit het Internet Security Report van securityspecialist WatchGuard Technologies. De ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak voor krachtige en toekomstbestendige securityoplossingen.

Hoeveelheid malware groeit maar door 

In het eerste kwartaal van 2019 steeg de hoeveelheid malware met 62 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Cybercriminelen bedienen zich daarbij van steeds meer verschillende methoden. Zo richten cybercriminelen zich vaak op het stelen van inloggegevens het hacken van webapps. Ook aanvallen via schadelijke Office-documenten is een populaire aanvalsmethode. Een voorbeeld hiervan zijn phishing-mails, die ontvangers verleiden een bijgesloten document te openen. Dat kan leiden tot malwarebesmettingen, waarna cybercriminelen zich toegang kunnen verschaffen tot het bedrijfsnetwerk. Een derde populaire vorm van cybercrime is fileless malware. Deze malware installeert zich in het werkgeheugen in plaats van de harde schijf, waardoor deze moeilijk te detecteren is.

MacOS-gebruikers lopen steeds meer risico 
Eveneens opvallend is dat de hoeveelheid malware die zich richt op MacOS-gebruikers ook toeneemt. In het derde kwartaal van 2018 wist Mac-malware al een plek in de malware-top-10 van WatchGuard te veroveren. De specialist meldt dat er inmiddels twee malwarevarianten voor MacOS zijn in de top-10. Tot dusver leken MacOS-gebruikers buiten schot te blijven als het aankwam op malware. De cijfers maken duidelijk dat dat niet langer het geval is. Het benadrukt bovendien de noodzaak voor een sterke beveiliging van alle zakelijke devices en systemen.

Houd security up-to-date 
De cijfers uit het onderzoek tonen aan dat de hoeveelheid malware ook in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Ook wordt deze steeds moeilijker te herkennen, wat voor alleen maar meer risico zorgt. Organisaties doen er daarom goed aan hun security regelmatig tegen het licht te houden, en indien nodig te updaten. Het inschakelen van specialistische kennis is in veel gevallen geen overbodige luxe. Door hier ruime aandacht te besteden kunnen een hoop vervelende gevolgen voor de productiviteit en continuïteit al snel worden voorkomen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.