Handige tips voor een sterker wifi-netwerk

7 juni 2019
flexibel werkenBinnen organisaties wordt intern veel gebruikgemaakt van wifi-netwerken. Zeker wanneer er met mobiele devices gewerkt wordt is dat handig. Voor uw bereikbaarheid en productiviteit is een stabiel netwerk essentieel. Maar hoe weet u nou zeker dat uw wifi-netwerk optimaal is ingericht? Een aantal aandachtspunten waarmee u dit al snel voor elkaar krijgt.

Denk aan de locatie van uw router 
De plek waar u de router plaatst bepaalt voor een groot deel het bereik van uw wifi-signaal. Voor het testen van het signaal zijn verschillende oplossingen. Een van de meest eenvoudige is door met een mobiel device door kantoor te lopen en de sterkte van het signaal via uw display af te lezen. Zo weet u op welke plekken het signaal het minst sterk is en weet u waar u aanpassingen moet doen.

Optimaliseer de sterke van het signaal 

Een slecht wifi-signaal kan komen doordat het bereik van uw netwerk te beperkt is ten opzichte van de ruimte. Ook isolatie van het pand kan van invloed zijn op de sterkte van uw signaal. Met een signaalversterker lost u dit snel op. Hierbij wordt het signaal verdeeld over losse antennes. Hierdoor zal de dekking van uw wifi-verbinding verbeteren.

Zo houdt u uw verbinding optimaal 
Het verzwakken van een wifi-signaal kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een verstoring van het signaal door andere apparaten. Bekende storingsbronnen zijn externe beeldschermen, draadloze speakers en magnetrons. Ook kan er verstoring ontstaan door andere draadloze netwerken in de buurt. In dat geval kunt u via uw routerinstellingen het kanaal van het wifi-signaal wijzigen. Een ander kanaal kan de storingsgevoeligheid al snel verminderen.

Pas sterke security toe
Het beveiligen van wifi-netwerken kan op meerdere manieren. Het is verstandig om de naam en het wachtwoord van uw router direct na aanschaf aan te passen. De router is altijd voorzien van een door de fabrikant gekozen benaming en wachtwoord, en die zijn eenvoudig te achterhalen. Kies voor een sterk wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Zorg er daarnaast voor dat u de firmware van de router regelmatig update. Updates dichten kwetsbaarheden. Voor een optimale veiligheid van uw wifi-netwerk is het ook slim om de firewall van uw router te activeren.

Zet een apart gastennetwerk op 
Door het instellen van een gastennetwerk voorkomt u dat uw eigen netwerk trager wordt door het toegenomen gebruik. Daarnaast kunt u een gastennetwerk afsluiten van eventuele toegang tot locaties met zakelijke data. Op die manier blijft uw productiviteit en dataveiligheid gewaarborgd.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.