Groei malware vergroot noodzaak bewustwording

3 januari 2018
laptopIn het derde kwartaal van 2017 is er een recordhoeveelheid nieuwe malware verschenen. Dat concluderen de beveiligingsspecialisten van McAfee in het McAfee Labs Threat Report December 2017. Zorgwekkend is het feit dat malware steeds geavanceerder wordt; daardoor wordt het moeilijker deze dreigingsvorm tijdig te herkennen en op te lossen. De ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor het creëren van bewustwording onder medewerkers.

Forse groei in malwarevarianten
In Q3 2017 verscheen er ongekend veel nieuwe malware; er werden maar liefst 57,6 miljoen nieuwe varianten ontdekt. Dat komt neer op vier nieuwe varianten per seconde. Die toename is vooral een gevolg van de opkomst van nieuwe soorten malware. Een voorbeeld is bestandsloze malware, die verspreid wordt via macro’s in Word-bestanden. Een van de grootste nieuwe dreigingen is de Lukitus-malware. Dit is een ransomwarevariant die gedistribueerd werd via miljoenen spam-e-mails. Bovendien heeft Kaspersky Lab een buitengewoon krachtige en zeer complexe malwarevorm ontdekt, genaamd Loapi. Dit is een modulair opgezette malwarevorm die cybercriminelen eindeloze mogelijkheden verschaft. Daarnaast kan deze malware zichzelf beschermen, waardoor verwijdering erg lastig is.

Hoeveelheid mobiele malware neemt toe 
Malware is al lang niet meer voorbehouden aan desktop-pc’s. Cybercriminelen richten hun pijlen steeds vaker op mobiele besturingssystemen. Geen enkel besturingssysteem blijft hierbij buiten schot. In het derde kwartaal van 2017 groeide het aantal mobiele malwarevarianten tot 21,1 miljoen. Dat is een toename van maar liefst 60 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een van de grotere risico’s was een ransomwarevorm die het scherm van Android-toestellen op slot zet. Ook MacOS-gebruikers werden vaker het slachtoffer van malafide software. In Q3 2017 steeg de hoeveelheid malware voor dit besturingssysteem met 7 procent.

Herkennen is voorkomen 
Uit het onderzoek blijkt dat deze groei met name een gevolg is van malware die via documenten en spam wordt verspreid. Computers en systemen worden besmet zodra de documenten of spam-e-mails worden geopend. De oplossing ligt dus redelijk voor de hand: train gebruikers op het herkennen van dit soort bestanden en e-mails, en verwijder deze ongeopend. In het digitale landschap van vandaag mogen er immers absoluut geen risico’s worden genomen. En voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.