Effectief thuiswerken: doe alsof je op kantoor bent

1 februari 2019
homeofficeAls eigen baas mag je thuiswerken wanneer je wilt. En hoe fijn dat ook is, je wilt wél zaken gedaan krijgen en niet voortdurend afgeleid worden door van alles en nog wat. Door met onderstaande tips soms net te doen alsof je een gewone baan hebt, haal je ook thuis het maximale uit je dag.

Kleed je toch maar gewoon aan 
Heerlijk in je badjas om elf uur met een vers bakje koffie achter de computer kruipen. Douchen om elf uur (of helemaal niet…). Als eigen baas bepaal jij zelf hoe en wanneer jij voor de dag komt. Dat is fijn, maar echt effectief thuiswerken begint met discipline. Dus sta je normaal om 6.30 uur op om naar je werk te gaan? Doe het dan nu ook. En trek misschien toch maar die badjas uit. Die heb je naar kantoor ook niet aan. Toch?

Werk aan tafel (of iets wat er op lijkt…) 

Met je laptopje op schoot voor de tv nog een rits mailtjes wegwerken is weliswaar relaxed, maar helaas niet erg productief. En de verleiding om onderuitgezakt met een schuin oog een Dr. Phil-aflevering mee te pakken, ligt altijd op de loer. Probeer dus –net als op kantoor – op een echte stoel te werken aan een echte tafel en zonder tv op de achtergrond. Ook goed voor je concentratie – en rug – trouwens.

Maak een duidelijke todo-list 
Waar je op kantoor kan terugvallen op duidelijk afgebakende werkzaamheden, moet je als zzp’er zelf alles rooien. Om afleidingen dan een stap voor te zijn, loont het om een to-do lijst te maken. Het liefst zo gedetailleerd mogelijk tot aan tijdstippen toe: om 11 uur schrijf ik die offerte, om 13 uur bel ik die klant, enzovoort. Sneu dat je zo’n stok achter de deur nodig hebt? Nee. Want zo’n ‘kantoorritme’ dwingt je na te denken over welke taken belangrijk zijn. En om die taken ook echt af te strepen. Dat schept meer ruimte in je hoofd dan welke lege agenda dan ook. Wedden?

Plan pauzes 
Nu je toch aan het plannen bent… vergeet ook je pauzes niet. Gebruik die afgebakende tijd om dat leuke kattenfilmpje te kijken of je laatste Facebook-updates en privé-mails te checken. Je collega’s in loondienst pakken die ‘Google Time’ ook. Maar gaan daarna wel weer direct aan het werk. En ja, dat mag je opvatten als een hint.

Draaf niet door 
Als eigen baas is een dag nooit lang genoeg. Er moet immers altijd nog wel een offerte worden verstuurd of een deadline worden gehaald. Prima. Maar op een gegeven moment is de pijp gewoon even leeg. Ook die van jou. En dan is het helemaal niet erg om ‘s avonds net als je collega’s op kantoor de deur spreekwoordelijk achter je dicht te trekken. Morgen weer een dag!

Bron: Telfort Zakelijk