Eenvoudig uw browser beveiligen doet u zo

23 augustus 2019
mobelwerken2De browser wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om het inregelen van zakelijke security. Cybercriminelen azen echter op slecht beveiligde browsers om in te kunnen breken op systemen. Goede security van dit IT-onderdeel is dan ook belangrijk. Een vijftal tips waarmee u uw collega’s een stuk veiliger laat surfen.

Update de browser zo vaak mogelijk 
Updates behoren tot de meest eenvoudige maar doeltreffende beveiligingsmethoden. Het is dan ook zeer aan te raden om updates direct te installeren zodra deze beschikbaar zijn. IT-beheerders doen er goed aan updates uit te rollen op momenten dat de productiviteit niet in gevaar komt. Het kan namelijk voorkomen dat updates onverhoopt niet goed samenwerken met zakelijke apps. Door updates buiten kantooruren te installeren kan dit worden getest en voorkomen.

Blacklist bepaalde websites 
Veel gebruikers kijken tijdens werktijd weleens op websites die niet zoveel met werk te maken hebben. Ook het lezen van de privémail komt veel voor. Daar kan malafide content bij zitten die mogelijk een gevaar vormt voor de dataveiligheid. Het is daarom goed om websites te black- en whitelisten. Op die manier kunt u risico’s eenvoudig minimaliseren.

Beperk het aantal plug-ins
Veel browsers bieden een groot aantal verschillende plug-ins en extensies die de browserervaring verbeteren. Handig, maar niet altijd zonder gevaar. Deze plug-ins zijn vaak ontwikkeld door derde partijen. Het kan zijn dat deze partijen daardoor toegang krijgen tot data die niet voor hen bedoeld is. Het is dan ook verstandig om een whitelist van goedgekeurde plug-ins te voeren. Dit komt het securityniveau zeker ten goede.

Verwijder oude browserdata 
Browsers slaan veel verschillende soorten data op. Enerzijds zijn dat zaken als cookies, die ervoor zorgen dat mensen sneller gebruik kunnen maken van functionaliteiten op websites. Anderzijds zitten daar veel gevoelige gegevens tussen, zoals zoekopdrachten. Die kunnen interessant zijn voor cybercriminelen en concurrenten. Dit soort gegevens zegt namelijk veel over de interesses binnen organisaties. Het is dan ook goed om deze gegevens periodiek te verwijderen, zodat ze niet in verkeerde handen vallen.

Maak gebruik van een kioskmodus 

Om helemaal zeker van uw zaak te zijn is het verstandig om devices te voorzien van een kioskmodus. Dit is een afgesloten omgeving waarmee u de gebruikersvrijheid volledig zelf kunt bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld inregelen dat gebruikers alleen van specifieke zakelijke toepassingen gebruik kunnen maken. U kunt hiermee ook het browsergebruik configureren. Kioskmodi zijn onder andere beschikbaar in mobile device management-oplossingen zoals Samsung Knox.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.