De belangrijkste kenmerken van Android en iOS

10 januari 2018
android-smartphone-closeupOp het gebied van mobiele besturingssystemen zijn er eigenlijk maar twee serieuze spelers: het door Google ontwikkelde Android en Apple’s iOS. De discussie over ‘welk besturingssysteem beter is’ wordt al jaren gevoerd onder gebruikers. De meerwaarde van de besturingssystemen zit hem echter niet in de functionaliteit, maar in de toepasbaarheid. Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van beide besturingssystemen, zodat je zelf kunt bepalen welk systeem het best bij je past.

Beschikbaarheid 
Er zit een groot verschil in de beschikbaarheid van beide systemen. Apple hanteert bijvoorbeeld een zeer strenge kwaliteitsnorm voor zijn producten. Het Amerikaanse bedrijf kiest er daarom voor om het merendeel van zijn producten en diensten volledig in eigen beheer te ontwikkelen. Hierdoor kan Apple optimale afstemming tussen hard- en software garanderen. iOS is daarom alleen beschikbaar op devices van Apple zelf, zoals iPhones en iPads, die wel vaak wat duurder zijn.

Android kent een bredere beschikbaarheid. Het besturingssysteem kan door fabrikanten van een eigen schil worden voorzien, waardoor het ook op hun producten kan draaien. Android is hierdoor beschikbaar op zowel budgetvriendelijke smartphones als wat duurdere premium toestellen van Samsung, Nokia en Huawei.

Gebruikservaring 
De grote focus van Apple op kwaliteit zorgt ervoor dat iOS eigenlijk altijd erg goed werkt. De keerzijde is wel dat je nogal sterk gebonden bent aan de wensen van Apple. Zo kun je gegevens alleen uitwisselen via Apple’s eigen toepassingen. Ook de beschikbaarheid van apps is gelimiteerder dan bij Android. Bovendien kun je iOS niet naar eigen inzicht vormgeven. Het systeem heeft dus zo zijn beperkingen op gebruikersniveau, maar de kwaliteit ervan blijft daardoor wel erg hoog.

Android wordt gekenmerkt door een open ecosysteem. Hoewel de controle op apps een stuk strenger is geworden, kunnen ontwikkelaars toch redelijk makkelijk apps uploaden. Android kent daarnaast diverse goed werkende manieren om bestanden uit te wisselen. Bovendien kan het systeem helemaal naar eigen wens worden aangepast, waardoor een persoonlijke gebruikservaring ontstaat.

Beveiliging 
Beveiliging is al van oudsher een geliefd onderwerp van discussie onder iOS- en Android-gebruikers. iOS zou de veiligere variant van de twee zijn. Dat is allang niet meer per se het geval. Apple’s kwaliteitsstandaarden zorgen inderdaad voor een betere basisbeveiliging, maar mobiele malware ontziet tegenwoordig ook de Apple-gebruiker niet. Encryptietechnieken, cloudopslagmogelijkheden en sterke periodieke updates zorgen er echter wel voor dat de kans op incidenten wordt geminimaliseerd.

Het open karakter van Android maakt het iets kwetsbaarder voor malware. Tegenwoordig is het beveiligingsniveau van Android echter dusdanig hoog dat het risico op incidenten een stuk kleiner is geworden. Dat is te danken aan onder andere encryptie op schijfniveau, een strenge controle op apps, interne malwarescanners en frequente periodieke updates. In combinatie met mobile device management-oplossingen zoals Samsung Knox ben je zakelijk zeer sterk beveiligd tegen dreigingen.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste mobiele oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.