Dataveiligheid essentieel bij Bring Your Own Device-beleid

6 oktober 2017
mobiele gebruikersVeel organisaties staan het gebruik van privédevices op de werkvloer toe. Dit wordt ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. In theorie een goede zaak; het stelt medewerkers in staat hun werk uit te voeren op een device van hun keuze. Hierdoor kunnen zij productiever werken. Het gebruik van privédevices is niet zonder risico. Een overzicht van bekende dreigingen, en tips om deze het hoofd te bieden.

BYOD verhoogt productiviteit 
Of organisaties het nu willen of niet, privédevices maken vaak deel uit de werkvloer. Dit kan zijn omdat organisaties zelf geen mobiele devices aan medewerkers verstrekken. Een ander veelgehoorde reden is dat het zakelijke mobiele device niet aansluit bij de wensen of verwachtingen van medewerkers. In die gevallen zijn medewerkers geneigd hun privédevices te gebruiken; zij vinden dat zij hiermee hun taken efficiënter en productiever kunnen uitvoeren. BYOD kan dus in theorie een waardevolle toevoeging zijn, mits de organisatie is ingericht op het gebruik hiervan.

Risico’s mogen niet worden onderschat 

Het gebruik van eigen devices zonder vorm van toezicht kan zeer risicovol zijn. Dat komt doordat privédevices vaak niet of niet afdoende zijn beveiligd. Wanneer deze besmet zijn met malware en worden gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk kan dat consequenties hebben voor de dataveiligheid. Privédevices worden daarnaast regelmatig ingezet om zakelijke bestanden naar privé-e-mailadressen te versturen. Deze berichten kunnen worden onderschept, waardoor gevoelige informatie in verkeerde handen kan vallen. Een groot aantal verschillende devices op de werkvloer zorgt bovendien voor de nodige beheeruitdagingen.

Zo voorkom je incidenten 

Organisaties kunnen verschillende dingen doen om de risico’s van BYOD te beperken. Een goed begin is het creëren van bewustwording. In veel gevallen zijn medewerkers zich namelijk niet bewust van handelen met eventueel schadelijke gevolgen. Een sterkere vorm van beveiliging is het gebruik van Mobile Device Management-oplossingen. Hiermee kunnen IT-afdelingen alle verschillende devices binnen de organisatie integraal beheren. Denk aan het uitrollen van applicaties, beveiligingsinstellingen en andere updates. Hierdoor ontstaat er rechtlijnigheid in het gebruik en de werking van devices. Daarnaast zorgen deze oplossingen voor een zeer robuuste vorm van beveiliging. Medewerkers hoeven niet bang te zijn dat hun privacy in het geding komt; het is mogelijk een gescheiden omgeving aan te maken waardoor privébestanden onaangeroerd blijven.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste mobiele oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.