Cryptomalware vormt steeds groter risico

11 januari 2019
ProtectionOrganisaties hebben in toenemende mate te maken met een relatief nieuwe vorm van cybercrime: cryptomalware. Deze schadelijke software werd in 2018 al vaak ingezet en zal ook in 2019 naar verwachting steeds vaker opduiken. Maar wat is cryptomalware nu eigenlijk? En belangrijker, hoe beschermt u zich hiertegen? De belangrijkste feiten en tips op een rijtje.

Wat is cryptomalware? 

Zoals de naam al doet vermoeden is cryptomalware een vorm van malware, ofwel programmatuur die systemen besmet voor een bepaald doel. Cryptomalware is ontwikkeld om op illegale wijze cryptocurrency, zoals bitcoin, te delven. Voor dat delven is veel rekenkracht nodig. Cybercriminelen willen dus zoveel mogelijk systemen infecteren om het delven makkelijker te maken. Cryptomalware hackt systemen en misbruikt de rekenkracht voor het delvingsproces. Besmetting kan worden uitgevoerd via webbrowsers, maar ook via apps, illegale downloads en andere activiteiten. Antivirusspecialist McAfee becijferde al dat het aantal dreigingen in 2018 met 4000 procent steeg. Het kan daarom worden aangenomen dat de dreiging ook in 2019 serieuze vormen aan zal nemen.

Wat maakt cryptomalware zo gevaarlijk?
Cryptomalware is een van de meest onopvallende dreigingen. Veel van dit soort malware is zo slim opgezet dat detectie heel erg moeilijk is. Veel cybercriminelen geven dan ook de voorkeur aan cryptomalware boven ransomware. Bovendien zijn zij voor financieel gewin niet afhankelijk van losgeldbetalingen, wat wel het geval is bij ransomwareaanvallen. Doordat cryptomalware de rekenkracht kaapt worden systemen en processoren veel trager. Bedrijfskritische processen kunnen daardoor al snel in gevaar komen. Dat is slecht voor de productiviteit. Bovendien bestaat er een risico dat de processor overbelast raakt, met allerlei schade als gevolg.

Hoe beveilig ik me tegen cryptomalware? 

Omdat cryptomalware vaak lastig te detecteren is, is het belangrijk dat systemen aan de basis goed beveiligd zijn. Na besmetting wordt opsporing en vernietiging immers veel moeilijker. Het is verstandig geen malafide bestanden of apps te downloaden. Ook een goede browserbeveiliging kan veel ellende voorkomen. Daarnaast is het slim om zo min mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Deze worden vaak ingezet voor het verspreiden van schadelijke software. Een laatste tip is het uitbesteden van beveiliging bij een gespecialiseerde securityspecialist. Daardoor kunt u sowieso zorgeloos blijven werken.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.