Beveiliging van de netwerkprinter mag niet worden onderschat

7 februari 2018
5Dat het belangrijk is om de bedrijfs-IT goed te beveiligen is bij veel bedrijven wel bekend. Netwerken, laptops en smartphones zijn in de regel wel voorzien van beveiligingstoepassingen. De netwerkprinter wordt echter nog vaak over het hoofd gezien. Toch is het erg belangrijk dat ook dit device van sterke beveiliging wordt voorzien.

Slechte netwerkbeveiliging verhoogt risico’s 

Veel moderne printers, zoals multifunctional printers (MFP’s), zijn onderdeel van het bedrijfsnetwerk. Wanneer de zakelijke printer niet goed is beveiligd kunnen kwaadwillenden via deze netwerken aanvallen uitvoeren. Denk aan het hacken van netwerken, of het installeren van malware. Dat kan voor veel problemen zorgen. Netwerken kunnen plat komen te liggen en data kan verloren gaan. Dit is slecht voor de continuïteit van de organisatie. Maar ook op de werkvloer zelf schuilen risico’s. Uitgeprinte documenten die niet worden afgehaald kunnen worden ingezien door onbevoegden. Ook op deze manier kunnen risico’s voor de dataveiligheid ontstaan.

Komst GDPR benadrukt noodzaak beveiliging 
Ook de komst van de nieuwe data- en privacywetgeving General Data Protection Regulation (GDPR) is een belangrijke reden om de netwerkprinter goed te beveiligen. Deze EU-brede wet maakt de richtlijnen rondom dataverwerking en -lekken een stuk strenger. Slecht beveiligde netwerkprinters verhogen de kans op datalekken. Dat kan leiden tot zeer vervelende consequenties voor bedrijven. Denk aan hoge financiële boetes en imagoschade.

Tips voor sterke dataveiligheid 
Het is niet moeilijk om de netwerkprinter te beveiligen. Door het apparaat te voorzien van een pincode kunnen prints alleen door geautoriseerde medewerkers worden afgedrukt. De kans op ongeoorloofde inzage wordt zo al een stuk kleiner. Het gebruik van VPN-verbindingen vermindert de kans op schadelijke invloeden van buitenaf. Door daarnaast regelmatig de firmware en software van de printer te updaten wordt de veiligheid nog verder verbeterd. Ook het gebruik van encryptie en het regelmatig opschonen van printtaken draagt in hoge mate bij aan dataveiligheid.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke printoplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.