Aandachtspunten voor een ergonomisch ingerichte werkplek

2 maart 2018
flexibel werkenMobiel werken vergt de nodige voorbereiding. De juiste devices, applicaties en internet zijn daarbij natuurlijk erg belangrijk. Maar ook de werkruimte zelf mag niet worden vergeten. Door deze ergonomisch verantwoord in te richten kan er comfortabel en productief worden gewerkt. Maar waar moet je hierbij nu precies op letten? Een aantal aandachtspunten.

Let op je werkhouding 
Mobiel werken gaat vaak gepaard met het gebruik van een laptop of tablet. Deze devices liggen in veel gevallen op schoot of op tafel. Daardoor zitten gebruikers vaak met hun nek naar voren gebogen. Dat levert een zware fysieke belasting op. Door af en toe een andere houding aan te nemen worden de rug en nek ontzien. Ook het langdurig kijken naar schermen vergt extra inspanning. Het is daarom verstandig om je ogen even rust te gunnen door weg te kijken.

Gebruik je mobiele devices alleen voor specifieke taken 

Tablets en smartphones zijn voor veel zaken erg geschikt, maar niet voor het tikken van lange teksten. Desktop-pc’s en monitoren zijn dikwijls afgestemd op de juiste kijkhoek. Bij laptops en tablets is dat minder het geval. Bij tablets ontbreekt bovendien de weerstand van het indrukken van fysieke toetsen. Typen gaat hierdoor aanzienlijk moeizamer. Tablets zijn dan ook vooral geschikt voor het browsen op internet en het snel doornemen van informatie. Om fysieke klachten te verminderen kan voor andere taken beter een ander device worden gebruikt.

Gebruik een instelbare stoel 
Thuiswerkers doen er goed aan gebruik te maken van een instelbare stoel. De zithoogte, zitdiepte, armsteunen en rugleuning zouden hierbij in verhouding met je lichaamsmaten moeten zijn. Door de stoel correct af te stellen ten opzichte van het bureau neem je een gezonde werkhouding aan. Dat leidt tot minder fysieke klachten.

Maak gebruik van een schone en ruime werkplek 
Om comfortabel te kunnen werken is genoeg ruimte belangrijk. Zorg ervoor dat je genoeg zit- en beenruimte hebt. Gebruik daarnaast een werkplek die groot genoeg is voor je spullen. Een derde belangrijk aandachtspunten is dat de werkplek opgeruimd is. Daardoor behoud je het overzicht en raak je niets kwijt. Bovendien zorgt een opgeruimde werkplek voor rust, waardoor je productief blijft.

Meer weten? Neem contact met ons op!
Bent u op zoek naar de beste zakelijke oplossingen? Wij adviseren hier graag over. Neem contact op met onze adviseurs via 010-2622544 (Rotterdam) of 0182-748707 (Gouda) of stuur een e-mail.